Könssjukdomar

Könssjukdomar kallas också för STI, som är en förkortning för sexuellt överförda infektioner.

Det är alltså sjukdomar som överförs vid olika former av sex. Olika könssjukdomar överförs på olika sätt och olika lätt. Exakt hur stor risk det är att få eller överföra en könssjukdom är svårt att säga, bland annat eftersom en ofta har flera olika typer av sex vid ett och samma tillfälle.

Könssjukdomar kan överföras när kroppsvätskor kommer i kontakt med slemhinnor eller när slemhinnor kommer i kontakt med varandra. De kroppsvätskor som kan överföra könssjukdomar är sperma, försats, slidsekret och ibland också blod.

Slemhinnorna finns vid urinrörsmynningen, på insidan av förhuden, analen, slidan, munnen, halsen och ögonen. Generellt är risken att få en könssjukdom som störst vid oskyddat vaginal- eller analsamlag. Men du kan också få en könssjukdom genom munsex, smeksex, gnidsex eller via sexleksaker.

En del könssjukdomar ger ibland bara små eller inga besvär alls. Därför är det bra att undersöka och testa sig regelbundet om du har sex på ett sätt som innebär risk för överföring. Om du har en könssjukdom ökar risken för att också få andra könssjukdomar och hiv.