Kolla prostatan

Har du besvär eller problem med prostatan kan du låta undersöka den. Kontakta då din vårdcentral.

En läkare för då upp ett finger några centimeter upp i analen och känner på prostatans storlek, konsistens och om den är öm eller om det finns knölar i den. Om du behöver undersöka prostatan närmare kan du ta ett blodprov, så kallat PSA-prov. Detta prov ska tas antingen före undersökningen eller minst 10 dagar efter undersökningen.

PSA

PSA är en förkortning för prostataspecifikt antigen och är ett protein som produceras i prostatakörteln. Det gör så att spermierna blir rörligare.

PSA följer med sädesvätskan när du får utlösning, men finns även i små mängder i blodet. Det är den mängden som mäts genom PSA-prov.

Kontroll av prostatan och PSA-prov kan du göra på din vårdcentral eller hos din husläkare. 

Prostatainflammation

Vid inflammation av prostatan, så kallad prostatit, kan prostatan svullna, bli mjukare i konsistensen och göra ont. Smärtan kan stråla ner mot lårens insidor och ut i pungen och penisen, och det kan även göra ont att sitta.

Ibland kan du få svårt att kissa eller behöva kissa oftare än vanligt. Det kan även göra ont i samband med utlösning och du kan få ont i området mellan pungen och anus. Prostatit behandlas ofta med antiinflammatoriska läkemedel och/eller antibiotika.

Du kan själv lindra och förebygga besvären vid prostatit genom att hålla dig varm om underlivet, ha regelbundna utlösningar och stimulera prostatan genom prostatamassage. Det är även bra att försöka undvika att få förstoppning så att avföring inte trycker på.

Förstorad prostata

Med åldern kan prostatakörteln förstoras. Prostataförstoring är vanligt och är inte samma sak som cancer.

När prostatan förstoras gör det att urinröret trycks ihop och urinen får svårare att passera. Ofta blir urinstrålen blir svagare eller att du får svårt att tömma blåsan helt. Du kan också behöva kissa oftare och gå upp flera gånger på natten för att gå på toaletten.

Alla män med prostataförstoring behöver inte behandling, men om du har besvär så finns det läkemedel som kan hjälpa. Om du har mycket besvär kan prostatakörteln minskas genom till exempel ett kirurgiskt ingrepp.